15. sep. 2015

Recept: Poletni quiche


Med vsemi spominki in darili, ki jih sestra prinese s svojih potovanj, se doma pogosto najbolj navdušujemo ravno nad novimi recepti, ki jih mimogrede stakne tu in tam. Jaz sem sicer med najbolj skeptičnimi, saj sem, kar se hrane tiče, pravi zapečkar in se najraje držim hrane iz domače kuhinje izpod preverjenih rok in iz preverjenih sestavin. Tako sem najprej tudi malo vihala nos, ko je pred leti prišla z novim receptom za zelenjavno pito, sploh ker sem se takrat zelenjave še na daleč izogibala. Toda ko je bila pita pečena, mi je zaprla usta - tako in drugače. Do takrat namreč sploh nisem vedela, da se v meni skriva največja oboževalka pit in krhkega testa. Za to ljubezen zadnja leta prav lepo skrbim - pite so na jedilniku pozimi in poleti, jedo se tople in hladne, slane in sladke. Jedo se tako za posebna praznovanja kot na povsem navadne dni in vsakič nastane malo drugačna od prejšnje. Preizkusila sem že malo morje receptov za testo, včeraj pa sem se dokončno odločila, da je najboljši tisti, ki ga običajno uporabljam za sladko pito. 
Za quiche ni enega recepta, saj uporabiš tisto, kar pač imaš doma. Najbolj primeren čas je ravno zdaj, ko so vrtovi polni paradižnika, korenja in bučk. Na internetu sicer najdemo malo morje receptov, od tistih z brokolijem, lososom, različnimi siri, do originalne quiche Lorraine s slanino. Sama imam najraje verzijo s prej omenjenimi sestavinami, včasih pa dodam še malo tune, za bolj poln okus. Toda ne glede na to, kaj zamešamo notri, vedno je dobra! Včeraj sem malo na pamet pripravila svojo s paradižnikom, bučkami, jajčevcem in korenjem in ni nas razočarala.

Testo:
120 g masla
250 g moke
ščep soli
1 jajce
3 žlice hladnega mleka

Nadev: 
1 malo večja bučka
1 jajčevec
sol
malo čebule
olivno olje
3 korenčki
1 paradižnik

Preliv:
2 jajci
2 žlici kisle smetane
2 žlici smetane za kuhanje
malo mleka
sol
poper
parmezan

Najprej pripravimo testo. Maslo pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo, nato pa zmešamo vse sestavine in zgnetemo testo v kepo. Včasih moramo dodati še malo moke, če je testo premehko. Nato ga zavijemo v folijo in damo v hladilnik vsaj za pol ure.

Medtem se lotimo priprave nadeva. Bučke in jajčevce narežemo na centimetrske kocke in vse skupaj posolimo. Sesekljamo čebulo in jo vržemo na olje, da postekleni. Nato dodamo bučke in jajčevce in pustimo pokrito, da se poduši (sama dušim kar 15 min). Ta čas naribamo korenje in narežemo paradižnik na zelo tanke rezine. Sledi še priprava preliva - z mešalnikom zmešamo vse sestavine razen parmezana. Ko so bučke podušene, jih sama dam na cedilo, da odteče tekočina.

Pečico segrejemo na 180°C. Vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo na velikost pekača + 3 dodatne centimetre za rob. Sama vedno delam v okroglem pekaču premera 26 cm. Ko je testo v pekaču, ga po dnu in robu naluknjamo z vilicami. Zmešamo bučke, paradižnik in korenje in razporedimo po testu. Nato vse skupaj zalijemo z jajčnim prelivom in posipamo s parmezanom. Pečemo 45 min. Lahko postrežemo toplo ali hladno, meni osebno je najboljša naslednji dan.

Upam, da recept ne zveni preveč komplicirano, saj je priprava res enostavna. Mogoče je edina slaba stran precej umazane posode, toda po nekaj poskusih je tudi ta že na minimumu :). 

Dosti besedičenja - želim vam le še dober tek.


1 komentar: