25. maj 2013

Za: Manca Z.
Zadeva: 18. rojstni dan

Draga Manca!
V petek, 17. 5. 2013, si praznovala svoj 18. rojstni dan. Zjutrej si se zbudila ob šestih, se zrihtala in šlo ti je na bruhanje, ker te je čakal do tega trenutka največji dogodek v tvojem življenju. Izpitna vožnja. Vedno si govorila, da je bedak tist, k si da izpitno vožnjo na svoj rojstni dan, potem pa si sama nardila ravno to. Sama si si zbrala datum in sprejela možnost, da si uničš najbolj pomembn rojstni dan v življenju. Ampak nekje v seb si mela košček upanja, zaupanja vase, da zmoreš to odpelat in ta dan nardit še bolj poseben, kot že je sam po sebi. Ob pol 8h si se vsedla v svojga rumenega peugeota, v upanju da zadnjič, pa čeprav si ga mela rada. Inštruktor Niko ti je rekel "samo brez panike, vozi tako kot znaš" in odpeljala sta se še zadnji krog po mestu do izpitnega centra. Pogledala si na telefon in čakal te je sms, ki si ga rabila, ki ti je dal pogum in vero, da zmoreš, da ne boš razočarala sebe in ljudi, ki držijo pesti zate. 2 vprašanja, na katera si odgovorila precej nesigurno, in potem štart. Izpitni center, Ločna, tabletek, smer Ljubljana, za katero nisi bla sigurna, če ti je bla res ukazana, avtocesta, prvi izvoz, Bučna vas, Kamence, proti Prečni, v tazoprnem križišču levo proti Bršljinu, kjer si nardila največjo napako s tovornjakom, in od tukej naprej so se napake zvrstile ena za drugo, čakanje na vlak, kmal bi ostala na progi, ugasnu si je avto, potem si prepočas speljala in vse vse je blo narobe. Ampak si požrla, tako kot sta ti govorla cel teden oči in Niko - "če nardiš napako, v istem trenutku pozab nanjo, kot da se ni nič zgodilo. Odpeljala si naprej mimo BTC-ja, pri policiji desno in mimo bršljinske šole, v hribu speljala  ročno in "na primernem mestu obrnila". Del, ki si se ga najbolj bala, si speljala odlično. Sledila je samo še pot čez tabletek, Ločno do izpitnega centra, kjer si prvič v življenju parkirala in s tem nardila najslabši možen vtis na celotno vožnjo. Ko je bilo končno konec, ugasnjen motor, te je oblila vročina in glava je bla prazna. Nisi vedla ne kje ne kako si pelala, situacije, o katerih je govoru so ble meglene. Med tisoč besedami so prišle na vrsto najbolj zaželjene: ... "ampak kljub vsemu ste opravl izpit, to vas verjetno najbolj zanima." Usta so se ti razlezla do ušes, bla si tako zelo ponosna nase in tako zelo hvaležna vsem, ki so te naučil, spodbujal in verjel vate.
Tekla si v pisarno in potem do okenčka, kjer si šele v zadnjem trenutku pogruntala, da bo to treba verjetno plačat, ti pa nimaš denarja. Ampak si rešila s kartico in gospa ti je med zbiranjem podatkov zaželela vse najboljše.
Potem si tekla še v merkator po rogljiček, ki je bil nakoncu za očita, ker si se v šoli najedla že od presenečenja, k so ti ga prpravle punce. V šolo si pršla 4. uro, med športno. Preoblekla si se in tekla ven na igrišče. Najprej so te zagledale Nina in Petra in ti čestitale, potem pa si stekla do ostalih, ki so, s profesorjem na čelu, že živčno vsi strme vate in klical, če ti je uspelo. Med tekom si zavpila "nardila sem" in dala fajf profesorju, potem pa stekla v objem najboljšim puncam. Lepših pogojev za razglasitev svojega uspeha si ne bi mogla zamislt. You felt loved.
Med odmorom si dobila presenečenje, pesmico in muffine s svečko. Bila si glavna, poskrbel so, da se je vse vrtelo okrog tebe. Na urniku sta bili samo še slovenščina in angleščina, potem pa dve uri, ki bi mogle bit preživete z njim, pa ni mogu. Nebo je jokalo namest tebe, ti dve uri sta bili temna luknja v dnevu. Ampak so hitro minile, potem sta prišli Tina in mami in Tina je nosila tako velik nasmeh, vedla si kako zelo je ponosna nate. V Kronovem je mami, namesto da bi šla proti domu, zavila proti Šmarješkim Toplicam in te razveselila z odgovorom, da gremo na kosilo. Vau, zame na kosilo. Na koncu, ko bi že rabila odpet hlače, je natakar prnesu sladico za vse 4, čeprav ti ni pripadala, kot da bi vedu, da maš rojstni dan. In kot da bi vedl, da obožuješ sacher torto, ki je bla najboljša možna zamenjava za štrudl oz. nekej podobnega, kar ponavad pomeni "dnevna sladica".
Doma so te čakala presenečenja po celi hiši, Tina je namreč na različnih mestih nalepila kuverte s tako zelo kul sporočilci: 
 In na koncu te je čakala kuverta z najlepšo čestitko, v roza barvi in srčkih, tvoji najljubši kombinaciji:
Vsedla si se v svojo sobo za mizo in gledala te listke, tako zelo srečna, tako zelo vesela, ker imaš tako popolno življenje. Razmišljala si, če bodo jezni, ker si se zaprla v sobo, potem pa si zaslišala "vse najbooljšee za teee, vsee najboljšee za teee, ...", tako glasno kot še za noben rojstni dan do zdej. Stekla si dol in stal so pred dnevno, v vrsti sta ti čestitala mami in oči, zadnja pa Tina, ki je zaključila z besedami: "na, tukej je pa darilo" in ti dala v roke buciko. V dnevni je na luči visel balon, vidla si, da se nekej skriva v njem. Pogumno si ga zbodla in po celi dnevni so se vsuli papirčki, kot v trenutku, ko razglasijo miss sveta. Malo težje in hitreje je na tla padel zvitek papirja, ki si ga pobrala in odvila. Na začetku nisi vedla kaj bi blo to, potem pa si zagledala besede GOING OUT, COMING BACK, LONDON, TRIESTE, TINA, MANCA.
Nisi mogla verjet, zdelo se ti je, da sanjaš. Začela si skakat od veselja in vpila V LONDON GREEEEEM.
To je bla tvoja skrita želja že od nekdaj. In zdej se bo izpolnila. Na tako darilo nisi pomislila nikoli v življenju,  to je blo verjetno največje presenečenje v tvojem življenju.
Preostanek popoldneva si preživela zgubljena v vsej sreči in ob pol osmih si se šla rihtat za ven. S puncami si preživela najbolj kul večer zunej, blo je nabito polno ljudi, ker je bil after Španija party in vsi po vrsti so ti čestital in prvič si šla čist tazadna od punc domov. 

To je bil tvoj sanjski rojstni dan in naj ti bodo te besede v spomin in opomin, kako zelo popolno življenje imaš.
Z ljubeznijo, Manca.

5 komentarjev:

  1. Vse najboljše še za nazaj! pa čestitke za opravljen izpit :)) cheers, xx

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako lepo! Čestitam za opravljen izpit in srečno vožnjo!

    (Pa bodi res hvaležna za svojo družino, ker so legendarni!)

    OdgovoriIzbriši
  3. Uau, to pa je bil popoln rojstni dan! :)
    Vse najboljše in obilo lepega še za nazaj, pa čestitke in srečno vožnjo! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. kr nism mogla nehat brat.. škoda k nepišeš dnevnika, da bi uživala ob tvojih dnevnih izpovedih kot učasih :)

    OdgovoriIzbriši